Gurkmeja naturens medicin i tusentals år Gurkmejan har under tusentals av år varit otroligt populärt inom traditionell Ayurveda De senaste åren har örten fått ett stort uppsving bland alla hälsointresserade. Ämnet curcumin som finns i gurkmejan hyllas mycket ofta för sina välgörande och fina egenskaper, och räknas även som en stark antioxidant som anses ha en antiinflammatorisk egenskap. Gurkmeja rekommenderas ofta av tex. kiropraktorer för att motverka inflammerade delar i din kropp tex. rygg, nacke, höfter mm. Gurkmeja kommer ursprungligen från Asien där den under tusentals av år varit ett mycket uppskattad hjälpmedel inom traditionell Ayurveda. Även inom folkmedicinen har gurkmeja alltid varit mycket välanvänt både för invärtes som utvärtes bruk, den bidrar även till ett normalt immunförsvar samt för att även lindra magproblem. I stora delar av Asien och Indien är gurkmejan även ett populärt inslag i matlagningen. Gurkmeja är en del i curryn och det som ger kryddan den gula karaktäristiska färgen. Gurkmeja kommer även från samma växtfamilj som ingefära och det är då roten på gurkmejan som mals ner till det färgstarka pulvret som vi är vana att se. Vad är gurkmejan då bra för ? Det aktiva ämnet i gurkmeja kallas även för curcumin, det är det ämnet som ger gurkmeja den kraftfulla gul-orangea färgen. Curcuminet är även en mycket stark antioxidant som även bidrar till att minska oxidativ stress i dina celler. Antioxidanter är sedan det som hjälper oss att bibehålla ett normalt immunsystem i kroppen. Nu de senaste åren har det även blivit populärt att diskutera kring inflammatoriska och antiinflammatoriska råvaror och hur den maten påverkar hur vi mår. En hel del forskning görs idag kring gurkmejan och dess fina antiinflammatoriska egenskaper. Gurkmeja har dessutom blivit populärt att inta för många med ledbesvär och det diskuteras ofta kring dess positiva effekter. Biverkningar ? Gurkmeja som krydda är ofarlig för människan även i stora mängder. Det som dock kan uppstå är mindre problem med magen vid stora intag per dag. Om du äter gurkmeja i form av krydda i mat kan det vara klokt att anpassa doseringen utifrån dig själv och hur din kropps reagerar på kryddan. Vi rekommenderar ca. 1 matsked dagligen för att du ska få i dig en tillräcklig dos av det rena extraktet från gurkmeja. Populära recept med gurkmeja: För dig som är intresserad av gurkmeja i matlagning finns massor av recept på näringsrika juicer och drycker med kryddan gurkmeja i. En mycket populär variant är så kallad ”guldmjölk”, som innebär att man blandar mjölk med gurkmeja för att få en något mildare smak. Drycken blir då härligt gyllengul och går att dricka både varm som kall. Ett annat populär recept är att starta dagen med en nyttig näringsshot med gurkmeja i: Du kan då även blanda gurkmeja med svartpeppar i shoten för att maximera upptaget av kurkumin i kroppen via svartpepparn. I matlagningen är gurkmeja ett givet inslag i många curryrätter och för att ge maten en fin gyllengul färg. Dosering: 1 - 2 msk / dag Ingredienser: Gurkmejapulver Ursprung: Asien Allergener: Inga Förvaring: Mörkt, torrt och svalt och svåråtkommligt för barn Näringsinnehåll per 100 g Energi 1300 kJ / 310 kcal Fett 3,3 g -varav mättat 1,8 g Kolhydrater 67 g -varav sockerarter 3,2 g Protein 10 g Salt 0 g Fiber 23 g Vitamin B6 1,4 mg 100% av DRI Järn 41,4 mg 296% av DRI Mangan 7,8 mg 390% av DRI